Ostrygi w tempurze z pieprzem syczuańskim i majonezem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Ostrygi w tempurze z pieprzem syczuańskim i majonezem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego

2 łyżeczki soli morskiej

2 łyżki majonezu sojowego

1 łyżeczka wasabi

1 filiżanka plus dodatkowe ćwierć filiżanki mąki ryżowej

¾ filiżanki gazowanej wody

12 ostryg

pół litra oleju z otrębów ryżowych



Przygotowanie:

Pieprz i sól rozetrzeć w moździerzu.

Olej rozgrzać w woku.

Majonez wymieszać z wasabi.

Z wody i filiżanki mąki zrobić ciasto. Ostrygi obtoczyć w pozostałej mące i zanurzyć w cieście. Przełożyć do rozgrzanego oleju i smażyć około minuty na złoty kolor. Usmażone ostrygi odsączyć na papierowym ręczniku.

Przełożyć do muszli, udekorować majonezem z wasabi i posypać mieszanką soli i pieprzu.

powrót

Podobne przepisy

Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Som tam z mięsem perłopława
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Krab królewski z Hokkaido z 3-łyżkowym octem
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.