Curtis Stone

Ostrygi w anielskim włosiu z marynowanymi wodorostami i wasabi


Przepis z programu Surfing po menu 4 (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia nowozelandzka (maoryska)

Ostrygi w anielskim włosiu z marynowanymi wodorostami i wasabi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 ostryg

½ porcji ciasta filo

1 łyżka pasty wasabi

 

 

Przygotowanie:


Wyjmij ostrygi z muszli, nie wyrzucaj muszli. Osusz mięso i pozbądź się płynu z muszli. Posmaruj ostrygi pastą wasabi. Zwiń ciasto filo i ostrym nożem pokrój je w bardzo cienkie paski, tak cienkie jak tylko potrafisz. Rozwiń ciasto i zawiń w nie ostrygi. Połącz ze sobą wszystkie składniki sosu, dodaj namoczone i pokrojone na małe kawałki wakame i dorzuć pokruszone nori. Wymieszaj wszystkie zioła do przybrania i skrop je wyciśniętym sokiem z cytryny. Na duży talerz wsyp grubą sól morska i ułóż na niej muszle. Do każdej muszli wlej po łyżce sosu i dodaj trochę przybrania. Rozgrzej olej roślinny do 180°C i smaż ostrygi przez 30 sekund tak, aby ciasto lekko się przyrumieniło. Usmażone ostrygi odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i połóż po jednej ostrydze w muszli.
(aby sprawdzić temperaturę oleju podsmaż kawałek chleba, powinien obsmażyć się na złotobrązowo w minutę).

powrót

Podobne przepisy

Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.