Ostrygi Rockefeller

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Ostrygi Rockefeller
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

24 świeżo wyłuskane ostrygi (płyn z muszli należy zachować)

1 szklanka śmietanki 35% tłuszczu (250 ml)

1 łyżeczka musztardy Dijon (5 ml)

1 szklanka startego parmezanu (250 ml)

4 szklanki świeżych liści szpinaku (1 l)

1 szklanka pokruszonego białego pieczywa (250 ml)

sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Ostrygi razem z sokami umieszczamy w rondlu. Głębszą część muszli zostawiamy do późniejszego użycia. Gotujemy je na średnim ogniu przez pół minuty, żeby lekko stężały. Łyżką cedzakową przekładamy do miski. Do płynu dodajemy śmietankę i redukujemy 10 minut. Dodajemy musztardę i połowę parmezanu. Odstawiamy. W drugim rondlu na małym ogniu podgrzewamy szpinak z 1 łyżką wody (15 ml), kiedy opadnie, odciskamy wodę a szpinak przekładamy do śmietany. W misce mieszamy pozostały parmezan z pokruszonym pieczywem, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik do opiekania. Ostrygi układamy w połówkach muszli w naczyniu do zapiekania na wodorostach lub gruboziarnistej soli. Każdą z nich polewamy sosem ze szpinakiem, posypujemy parmezanem wymieszanym z okruszkami. Podanie: Zapiekamy, aż ser się rozpuści i zrumieni, przez około minutę.

powrót

Podobne przepisy

Kalmary grillowane podane z sałatką z mango
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.