Ostrygi Rockefeller

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Ostrygi Rockefeller
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

24 świeżo wyłuskane ostrygi (płyn z muszli należy zachować)

1 szklanka śmietanki 35% tłuszczu (250 ml)

1 łyżeczka musztardy Dijon (5 ml)

1 szklanka startego parmezanu (250 ml)

4 szklanki świeżych liści szpinaku (1 l)

1 szklanka pokruszonego białego pieczywa (250 ml)

sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Ostrygi razem z sokami umieszczamy w rondlu. Głębszą część muszli zostawiamy do późniejszego użycia. Gotujemy je na średnim ogniu przez pół minuty, żeby lekko stężały. Łyżką cedzakową przekładamy do miski. Do płynu dodajemy śmietankę i redukujemy 10 minut. Dodajemy musztardę i połowę parmezanu. Odstawiamy. W drugim rondlu na małym ogniu podgrzewamy szpinak z 1 łyżką wody (15 ml), kiedy opadnie, odciskamy wodę a szpinak przekładamy do śmietany. W misce mieszamy pozostały parmezan z pokruszonym pieczywem, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik do opiekania. Ostrygi układamy w połówkach muszli w naczyniu do zapiekania na wodorostach lub gruboziarnistej soli. Każdą z nich polewamy sosem ze szpinakiem, posypujemy parmezanem wymieszanym z okruszkami. Podanie: Zapiekamy, aż ser się rozpuści i zrumieni, przez około minutę.

powrót

Podobne przepisy

Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Skwierczące przegrzebki
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Kraby z chili
Janella  Purcell
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.