Lucinda Scala  Quinn

Ostry sos z papai i papryki


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Ostry sos z papai i papryki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 marchewki

umyte

bez końców

pokrojone na duże kawałki

1 kolczoch jadalny

obrany i bez pestki lub 1 ogórek obrany i wypestkowany - pokrojone na duże kawałki

1½ szklanki miąższu papai (1 mała papaja lub ½ dużej)

bez pestek

6 papryczek scotch bonnet lub innych ostrych

bez ogonków

¾ szklanki wody

⅓ szklanki białego octu winnego

1 łyżeczka brązowego cukru

2 łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Rozdrobnić marchewki i kolczocha w blenderze. Dodać miąższ papai i papryczki, zmiksować na gładką masę. Przełożyć do garnka, dodać wodę, ocet, cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować pół godziny. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Wlać sos do butelek lub słoiczków, przechowywać w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Sos z nerkowców i tajskiej bazylii
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajwańska
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.