Kylie Kwong

Ostro-słone kalmary Neila


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ostro-słone kalmary Neila
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

mała kałamarnica o wadze około 600g

w całości

1/3 filiżanki mąki pszennej (1 filiżanka = 250 ml)

1 łyżka sproszkowanej papryki chili

1 łyżka soli morskiej

olej roślinny do smażenia w głębokim tłuszczu

2 duże strączki czerwonej papryki chili

przecięte na pół i pozbawione nasion

2 łyżki dymki

posiekanej na zapałkę

¼ filiżanki listków kolendry

2 cytryny

przecięte na pół

 

 

Przygotowanie:


Sprawić kałamarnicę - delikatnie oderwać głowę i macki od tuszki. Wyjąć z zewnątrz przezroczysty „kręgosłup” i usunąć wnętrzności. Zdjąć zewnętrzną warstwę skóry z tuszki i płetw. Opłukać tuszkę, macki i płetwy, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przeciąć tuszkę tak, aby powstał płat mięsa. Pokroić tuszkę i płetwy na paski o szerokości 5 mm. W misce wymieszać mąkę z chili i z solą. Włożyć pokrojone paski oraz macki, obtoczyć w mieszance, strząsając nadmiar. Rozgrzać olej w woku do momentu, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Włożyć połowę pasków i smażyć przez około minutę. Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażyć w ten sam sposób pozostałe paski. W tym samym tłuszczu smażyć połówki chili przez około 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć. Usmażoną kałamarnicę ułożyć na półmisku, udekorować smażonymi chili, dymką i kolendrą. Podawać natychmiast, z połówkami cytryny (do pokropienia).

powrót

Podobne przepisy

Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.