Tomasz Jakubiak

Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

odsłon: 124

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Nachos:

500 g górki wołowej

3 łyżki smalcu

2 cebule

1,5 szklanki soku z pomarańczy

4 ząbki czosnku

placki kukurydziane

Zupa:

4 czerwone cebule

seler naciowy

4 ząbki czosnku

2 papryczki jalapeno

2 papryczki jalapeno chipotle

2 łyżki smalcu wieprzowego

500 g wieprzowego mięsa mielonego

3 garści czarnej ugotowanej fasoli

10 ml koncentratu pomidorowego

1,5 l bulionu warzywnego

meksykański miks przypraw

pomidor

kilka gałązek kolendry

0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

Do garnka włóż smalec, trzy cebule przekrojone na pół, wołowinę i czosnek. Dolej sok z pomarańczy i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Placki kukurydziane pokrój w trójkąty i podsmaż na oleju. Odsącz nachosy z oleju i dopraw meksykańską przyprawą.
Ugotowaną wołowinę z cebulą posiekaj, dodaj przyprawę meksykańską, łyżkę sosu z papryczki chipotle oraz chochelkę wywaru, w którym dusiła się wołowina. Dopraw solą i wymieszaj.
Na dno brytfanny wrzuć cześć nachosów i wołowinę. Posyp startym serem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 minut.
Do posypania nachosów pokrój czerwoną cebulę, pomidora i kolendrę.
Przygotuj zupę. Cebulę, seler, czosnek, papryczki jalapeno pokrój w kostęczkę i podsmaż na smalcu. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i przyprawą meksykańską, dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy i bulion.
Gdy zupa się zagotuje dodaj czekoladę. Do zupy przygotuj pokruszone nachosy i listki selera naciowego.

powrót

Podobne przepisy

Zupa nic z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gazpacho z pomidorów i arbuza
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Kwaśna zupa z makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa kominkowa
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gazpacho
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

grochem_o_sciane

postów: 3

14.01.2016 13:03

CYTUJ

zupka ostra, ale nie tak eby buzię wypalała

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.