Tomasz Jakubiak

Ostra zupa ślimakowa ze smażonym makaronem ryżowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Ostra zupa ślimakowa ze smażonym makaronem ryżowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 l bulionu warzywnego

400 g ślimaków

3-4 łyżki oleju ryżowego

2 duże pomidory bawole

5 młodych cebulek

mały korzeń imbiru

zielona ostra papryczka

laska cynamonu

gwiazdka anyżu

łyżka pasty z papryki chilli

2 garści szpinaku

sól

 

Smażony makaron ryżowy:

1/2 paczki ugotowanego makaronu ryżowego

jajko

2 łyżki sosu sojowego

ząbek czosnku

garść kiełków groszku

Przygotowanie:

Przygotuj bulion warzywny. Pomidory i paprykę pokrój w dużą kostkę, Ccebulki na połówki, a imbir w cienkie paski. Warzywa podsmaż w garnku na oleju ryżowym. Dodaj laskę cynamonu, anyż i sól. Następnie dodaj zieloną papryczkę, imbir i czosnek. Wszystkie składniki podsmaż i zalej bulionem warzywnym. Na koniec dodaj łyżkę ostrej pasty z papryczki chilli. Do gotującej się zupy dodaj ślimaki, cebulę i garść szpinaku. Zupę dopraw solą i pieprzem i poczekaj, aż się zagotuje.
Przygotuj makaron według przepis na opakowaniu. W misce rozbij jajko i roztrzep, następnie wlej je na rozgrzanego woka i dodaj ugotowany makaron ryżowy. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj kiełki, posiekany ząbek czosnku i odrobinę sosu sojowego. Zupę i makaron podawaj na osobnych talerzach. Smacznego!







powrót

Podobne przepisy

Bulion drobiowy z bazylią tajską
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa pistou
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa chlebowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Daria Nowicka

postów: 19

01.10.2017 22:41

CYTUJ

Zawsze rezygnowałam z przepisów takich jak ten, czyli zaczynających się od bulionu. NIe chciało mi się go gotować a kostki bulionowe to sama chemia więc też odpadały. Jakiś czas temu odkryłam świetne rozwiązanie - koncentrat warzywnego bulionu od Krakusa w szkalnej buteleczce jak żurek czy barszcz czerwony. Smakuje świetnie i oszczędza mój czas przy garnkach a ja nie truję siebie i rodziny sztucznymi ulepszaczami smaku, koloru i zapachu.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.