Agnieszka Kręglicka

Osso buco


Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Osso buco
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

gicz cielęca z kością ok.1 kg

pokrojona w grube plastry

mąka do obtoczenia

4 łyżki oliwy

2 łyżki masła

1/2 szklanki białego wina

1/2 szklanki rosołu

4 posiekane pomidory bez skórki

2 cebule pokrojone w kostkę

2 marchewki pokrojone w kostkę

2 łodygi selera pokrojone

1 posiekany ząbek czosnku

tymianek

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Golonkę popieprzyć i obtoczyć w mące. W sporym garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć. Do garnka wrzucić masło, cebulę, marchew i selera, podsmażyć. Dodać czosnek i tymianek, po chwili pomidory, wino i rosół, zagotować. Do garnka włożyć z powrotem mięso. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Piec, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Jeżeli sos jest za rzadki odparować na ogniu. Podawać posypane gremolatą.

powrót

Podobne przepisy

Polędwica wołowa na sosie z kurek na ziemniaczanych plackach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kartacze z grzybami i kindziukiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.10)pieczeń cielęca
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pasztet z wątróbek
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia polska

skomentuj przepis

#ehl

18.10.2011 22:18


Sz-n

CYTUJ

nazwa potrawy jest podana z błędem ortograficznym.
Powinno być OSSOBUCO lub OSSO BUCO. Jest to włoska potrawa (Mediolan) i nazwa przełożona na polski oznacza KOŚĆ Z OTWOREM (ew. dziurą), ponieważ OSSO = KOŚĆ, a BUCO=OTWÓR (lub dziura). W j. włoskim nie ma wyrazu BUCCO.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.