Osso buco

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 25)
trudność: łatwe

Osso buco
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ćwierć filiżanki oliwy

2 kg giczy cielęcej pokrojonej w pięciocentymetrowe kawałki

100 g masła

4 anchois

10 rozgniecionych ząbków czosnku

2 posiekane cebule

pokrojona marchewka

2 pokrojone łodygi selera

200 g oliwek bez pestek

50 g kaparów

2 liście laurowe

filiżanka czerwonego wina

filiżanka porto

litr przecieru pomidorowego

sól i pieprz

filiżanka liści bazylii

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 160°C. W garnku o grubym dnie obsmażyć cielęcinę na oliwie. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Rozgrzać masło i usmażyć na nim anchois, czosnek i cebulę. Dodać marchewkę i seler. Smażyć przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dołożyć oliwki, kapary i liść laurowy. Wlać wino, porto i przecier pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, dodać połowę bazylii i zagotować. Do przygotowanego sosu włożyć mięso. Wstawić do piekarnika na półtorej godziny. Co jakiś czas polewać cielęcinę sosem. Jeśli po upieczeniu sos jest zbyt rzadki, należy go zredukować.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.