Osso buco

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Osso buco
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3-4 łyżki mąki

3 kg cielęciny

4 łyżki oliwy z oliwek

2 posiekane marchewki

4 łodygi selera naciowego

posiekane

1 posiekana cebula

1 papryka

posiekana

2 papryczki chilli

drobno posiekane

6 ząbków czosnku drobno posiekanych

110 g masła

10 filecików anchois

800 ml pomidorów z puszki

1 butelka wytrawnego białego wina

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek tymianku

sok i skórka z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wymieszaj mąkę z solą i pieprzem i obtocz w niej pokrojoną w kostkę cielęcinę. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i zrumień mięso. Przełóż je do innego naczynia, na patelnię wrzuć masło i usmaż na nim posiekane warzywa aż zrobią się miękkie. Dodaj anchois, pomidory, wino, pietruszkę i tymianek i podgrzewaj wszystko przez 5 minut, stale mieszając. Cielęcinę przełóż do żaroodpornego naczynia i wlej sos. Dodaj sok z cytryny, trochę soli i pieprzu.
Duś w piekarniku przez 3 godziny. Na ostatnią godzinę przykryj naczynie folią. Przed podaniem posyp danie posiekaną pietruszką wymieszaną ze startą skórką cytrynową. Serwuj z ziemniaczanym purée.

powrót

Podobne przepisy

Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Faszerowane bakaliami udka kurczaka
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.