Osso buco

Osso buco
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2,7 kg steków cielęcych (1-2 na osobę)
  • 4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 szklanki pokrojonego selera naciowego
  • 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • zmiażdżone
  • 1½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 puszki krojonych pomidorów (800 g)
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka oliwek kalamata
  • bez pestek
  • grubo posiekanych
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Rozgrzej na średnim ogniu duże żaroodporne naczynie i dodaj 1 łyżkę oliwy. Obsmaż steki i odłóż na talerz (możliwe, że trzeba będzie smażyć na raty, dolewając oliwy w miarę potrzeby). Zmniejsz ogień, włóż na patelnię cebulę, seler naciowy oraz marchewkę i smaż ok. 5 min., aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Wlej wino, doprowadź do wrzenia i dodaj pomidory oraz przyprawy. Wymieszaj, zanurz steki w sosie, zagotuj i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 – 2,5 godziny, aż mięso będzie bez trudu odchodzić od kości. Przed podaniem wyjmij mięso na talerz, usuń gałązki i liście laurowe i ponownie zagotuj sos. Dodaj oliwki i dopraw do smaku. Podawaj mięso polane sosem, z dodatkiem włoskiego makaronu albo risotto, z łyżką gremolaty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA