Anna Olson

Osso buco


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Osso buco
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 łyżki oliwy

2,7 kg steków cielęcych (1-2 na osobę)

4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli

2 szklanki pokrojonego selera naciowego

2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę marchewki

3 ząbki czosnku

zmiażdżone

1½ szklanki białego wytrawnego wina

2 puszki krojonych pomidorów (800 g)

4 gałązki świeżego tymianku

4 gałązki świeżego oregano

2 liście laurowe

1 szklanka oliwek kalamata

bez pestek

grubo posiekanych

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Rozgrzej na średnim ogniu duże żaroodporne naczynie i dodaj 1 łyżkę oliwy. Obsmaż steki i odłóż na talerz (możliwe, że trzeba będzie smażyć na raty, dolewając oliwy w miarę potrzeby). Zmniejsz ogień, włóż na patelnię cebulę, seler naciowy oraz marchewkę i smaż ok. 5 min., aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Wlej wino, doprowadź do wrzenia i dodaj pomidory oraz przyprawy. Wymieszaj, zanurz steki w sosie, zagotuj i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 – 2,5 godziny, aż mięso będzie bez trudu odchodzić od kości. Przed podaniem wyjmij mięso na talerz, usuń gałązki i liście laurowe i ponownie zagotuj sos. Dodaj oliwki i dopraw do smaku. Podawaj mięso polane sosem, z dodatkiem włoskiego makaronu albo risotto, z łyżką gremolaty.

powrót

Podobne przepisy

Sznycle w panko
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieprzowina w musztardzie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.