Ośmiornica w czerwonym winie

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Ośmiornica w czerwonym winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średnia ośmiornica

pokrojona w 2cm kawałki

4 łyżki oliwy z oliwek

5 niedużych cebul

w całości

ew. 2-3 większe pokrojone na ćwiartki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki czerwonego octu winnego

1 puszka posiekanych pomidorów

200 ml czerwonego wina

2 liście laurowe

3 kawałki cynamonu

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej suchą patelnię i wrzuć na nią ośmiornicę. Smaż cały czas mieszając. Po chwili ośmiornica zmieni kolor, dodaj wtedy oliwę i obtocz w niej mięso. Dodaj pozostałe składniki, dopraw solą i pieprzem, przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Podawaj z bulgurem, lub ryżem i jasnym pieczywem do maczania w sosie.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.