Marieta  Marecka

Orzotto z pęczaku


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 4469

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 łyżki masła

150 g pęczaku

2 garści suszonych podgrzybków

pęczek dymki

bulion warzywny (ok. 500 ml)

świeży majeranek

2-3 łyżki parmezanu

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na min. 2 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy jeszcze raz świeżą wodą, tak by zakryła grzyby. Wstawiamy na gaz i gotujemy ok. 15 minut. Odsączamy, zachowujemy cenny wywar, a grzybki drobno kroimy. Cebulę dymkę kroimy, wrzucamy na patelnię, na której rozgrzewamy łyżkę masła. Mieszamy do lekkiego zeszklenia cebulki, dorzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy krótko. W osobnym rondlu rozgrzewamy kolejną, 1 sporą łyżkę masła , wsypujemy suchą, surową kaszę i mieszamy, aż się trochę zeszkli. Dodajemy przesmażone grzyby z dymką, mieszamy i podlewamy chochlą bulionu. Mieszamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty, postępujemy dokładnie jak w przypadku risotto. Dolewamy na zmianę chochlę bulionu, chochlę wywaru spod grzybów. Za każdym razem czekamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Kaszę gotujemy w ten sposób, aż będzie al dente. Na koniec dosypujemy listki majeranku, resztę masła oraz parmezan (zostawiając ok. 1 łyżki do posypania już na talerzu). Podajemy gorące!

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z grochu z kurkami
Jola Słoma
Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne
Oscypek z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekany omlet z brokułami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.