Mark  Bittman

Orzeszki ziemne w karmelu


Przepis z programu Minimalista (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Orzeszki ziemne w karmelu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

masło do wysmarowania blachy

ok. 400 g cukru

ok. 400 g prażonych orzeszków ziemnych lub innych orzechów (solonych lub nie)

sól (jeśli orzechy są niesolone)

 

 

Przygotowanie:


Wysmarować płaską blachę masłem. Wymieszać cukier z dwoma łyżkami wody na patelni o grubym dnie, podgrzewać na średnim ogniu. Mieszać aż się rozpuści, gotować regulując ogień tak, żeby karmel gotował się równomiernie. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, kiedy stanie się złoto-brązowy (może zbrązowieć nagle). Wrzucić orzechy i dużą szczyptę soli (opcjonalnie). Wylać masę na natłuszczoną blachę i rozsmarować. Ostudzić przez ok. pół godziny, połamać na kawałki. (można pokroić nożem na równe kwadraty, kiedy masa zgęstniała wystarczająco, a jeszcze nie stwardniała za bardzo). Przechowywać w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Burgery z łososia z salsą z mango
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

skomentuj przepis

#mr.dario

11.10.2011 17:49


Gdańsk

CYTUJ

...a ja tam zapraszam do Gdańska, a konkretniej na Przymorze , przy Galerii Przymorze , stoi tam starodawny wóz w którym mają różne, różniste orzeszki w karmelu , kawie czy też na słono i przepyszne gofry, pychotka ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.