Orzeszki ziemne w karmelu

Orzeszki ziemne w karmelu
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • masło do wysmarowania blachy
  • ok. 400 g cukru
  • ok. 400 g prażonych orzeszków ziemnych lub innych orzechów (solonych lub nie)
  • sól (jeśli orzechy są niesolone)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wysmarować płaską blachę masłem. Wymieszać cukier z dwoma łyżkami wody na patelni o grubym dnie, podgrzewać na średnim ogniu. Mieszać aż się rozpuści, gotować regulując ogień tak, żeby karmel gotował się równomiernie. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, kiedy stanie się złoto-brązowy (może zbrązowieć nagle). Wrzucić orzechy i dużą szczyptę soli (opcjonalnie). Wylać masę na natłuszczoną blachę i rozsmarować. Ostudzić przez ok. pół godziny, połamać na kawałki. (można pokroić nożem na równe kwadraty, kiedy masa zgęstniała wystarczająco, a jeszcze nie stwardniała za bardzo). Przechowywać w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA