Gary  Rhodes

Orzechowe ciastka z syropem klonowym


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Orzechowe ciastka z syropem klonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225g masła

75g drobnego cukru

1 żółtko

1 łyżka syropu klonowego

250g mąki

i jeszcze trochę do oprószania

75g orzechów włoskich

posiekanych

 

 

Przygotowanie:


Zetrzyj masło z cukrem, dodaj żółtko i syrop klonowy i wymieszaj. Dodaj mąkę i znów wymieszaj.
Dodaj orzechy i znów wymieszaj. Oprósz blat mąką i uformuj z ciasta wałek długi na jakieś 20 cm i gruby na 5cm. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki. Ciasto można tak przechowywać nawet kilka dni. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Potnij ciasto na ukośne plasterki, połóż je na wyłożoną pergaminem blachę i wstaw do piekarnika. Piecz jakieś 10-12 minut aż zrobią się lekko złote na brzegach.

powrót

Podobne przepisy

Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tarta jabłkowo-miodowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus cytrynowy Á la tort
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.