Tomasz Jakubiak

Orkiszowe świderki z szarpaną jagnięciną


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Dania z jagnięciny i baraniny

odsłon: 78

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g ugotowanych orkiszowych świderków

ok. 400 g udźca jagnięcego

2 słodkie cebule

4 ząbki czosnek

miks przypraw po łyżeczce: papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, musztarda w proszku, kolendra, sól

2 łyżki sosu worcestershire

2 liście laurowe

woda

owoc grantu

ser owczy

 

Sałatka z pomidorów:

250 g pomidorów koktajlowych

ząbek czosnku

½ łyżeczki suszonej papryki

mała garść świeżej rukwi wodnej

mała garść tajskiej bazylia

oliwa

sól

sok z ½ cytryny

 

Przygotowanie:

Jagnięcinę przełóż do miski. Przyprawy dokładnie wmasuj w mięso. Na koniec dodaj sos worcestershire. Tak przygotowane mięso przesmaż w garnku z każdej strony. Dodaj kawałki cebuli, czosnek oraz świeże liście laurowe. Całość podlej wodą i duś ok. godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.

Przygotuj sałatkę. W misce połącz kawałki pomidorów ze świeżymi ziołami. Sałatkę dopraw papryką, solą, oliwą i sokiem z cytryny.

Na patelni nałóż porcję ugotowanej jagnięciny z warzywami oraz ugotowany makaron.
Całość delikatnie pomieszaj i wyłóż na talerz. Gotowy makaron posyp granatem i podawaj z sałatką z pomidorów.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.