Jola Słoma

Orkiszowe paszteciki z zieloną soczewicą


Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne

Orkiszowe paszteciki z zieloną soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto

25 dag mąki orkiszowej typ 650

1/4 kostki drożdży

3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

1 łyżka kminku mielonego

1/2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

1/2 szklanki wody

 

Nadzienie

1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy

5 dag selera utartego na grubej tarce

2 łyżki oliwy

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki cząbru

szczypta pieprzu czarnego

szczypta soli

olej do posmarowania ciasta (może być oliwa truflowa)

dodatkowo kminek mielony do posypania

Przygotowanie:

Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy pokruszone drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. Mąkę z solą oraz kminkiem, mieszamy i wlewamy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto, dodajemy olej, dalej wyrabiamy i odkładamy na pół godziny żeby ciasto wyrosło. W zależności od gatunku mąki czasami musimy dodać więcej wody lub dosypać jeszcze trochę mąki, tak żeby usyskać ciasto o zwartej, sprężystej konsystencji. Seler smażymy na oliwie z dodatkiem przypraw i sosu sojowego przez kilka minut. Następnie mieszamy z ugotowaną soczewicą. Dzielimy ciasto na części, rozwałkowujemy, smarujemy je nadzieniem i zawijamy w sposób jaki najbardziej lubimy. Po wierzchu paszteciki smarujemy olejem i posypujemy mielonym kminkiem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 20-30 minut, aż się przyrumienią.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.