Jola Słoma

Orkiszowe paluchy z suszonymi pomidorami


Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Orkiszowe paluchy z suszonymi pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/2 kg mąki orkiszowej typ 650

1/2 kostki drożdży

garść pokrojonych suszonych pomidorów z oliwy

6 łyżek oliwy

2 łyżki kminku mielonego

1 łyżka cukru

2 łyżeczki soli

1 szklanka wody

olej do smarowania blachy

 

 

Przygotowanie:


Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy pokruszone drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. Mąkę z solą i kminkiem, mieszamy i dodajemy wlewamy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto, dodajemy oliwę, pokrojone pomidory, następnie jeszcze chwilę wyrabiamy i odkładamy na pół godziny żeby wyrosło. W zależności od gatunku mąki czasami musimy dodać więcej wody lub dosypać jeszcze trochę mąki, tak żeby usyskać ciasto o zwartej, sprężystej konsystencji. Dzielimy ciasto na części, formujemy paluchy. Po wierzchu smarujemy oliwą i posypujemy mielonym kminkiem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 20-30 minut aż się przyrumienią.

powrót

Podobne przepisy

Jajka po baskijsku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.01) melon z prosciutto
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.