Organic szarlo-rabarbatka z sosem waniliowym z białej czekolady

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Organic szarlo-rabarbatka z sosem waniliowym z białej czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Składniki na farsz:

-1 kg jabłka tzw. zaniedbane chemicznie, kwaśne. Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pociąć na kawałki. ok 3 cm, wrzucić do garnka i dusić aż zmiękną, dodać cynamon, świeżo startą skórkę z cytryny i na końcu galaretkę cytrynową. Wymieszać aż się galaretka rozpuści. Polecam wekowanie jabłek na szarlotkę. Mam zapas w spiżarni. Są niezastąpione poza sezonem.

-0,5 kg rabarbaru ja miałam mrożony, obrałam go, umyłam i zblanszowałam, zamroziłam. Czekał na tą szarlotkę. Rabarbar rozmrażam i duszę na małym ogniu. Ten by bardzo kwaśny, dla mnie smakował malinowo więc, żeby wzmocnić jego smak dodałam sok z malin domowej roboty i 2 łyżeczki cukru waniliowego.



Składniki na ciasto:

300 g mąki orkiszowej (eko)

200 g mąki pszennej razowej (2000, eko)

75 g cukru brązowego

2 łyżeczki cynamonu

1 jajko, 1 żółtko (z chowu ekologicznego)

300 g masła (dodałam Lurpak)

1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego (do dostania np. w Mark&Spencer)



Organiczna kruszonka:

40 g płatków owsianych

10 g ziaren sezamu

40 g płatków migdałowych

15 g pestek słonecznika

15 g pestek z dyni

70 g mąki pszennej razowej, eko / 2000

125 g masła

1 łyżeczka cynamonu

35 g brązowego cukru

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

50 g cukru waniliowego







Masło rozpuścić, ostudzić dodać do wszystkich składników i wymieszać. Na 10 minut włożyć do lodówki.



Ciasto:

Mąkę wsypać do większej miski, dodać cukier i pokrojone na kawałki zimne masło, rozcierać masło palcami. Potem dodać jajko i żółtko, rozcierać dalej aż ciasto się połączy w kulę.

Ciasto na pół godziny włożyć do lodówki. Połowę ciasta wyjąć po godzinie. Wyłożyć pergaminem tortownicę, ciasto rozwałkować i wyłożyć na spodzie blachy. Do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) włożyć blachę i piec przez 30 minut. Potem wyjąć na chwilę blachę. Wyłożyć jabłka na spód ciasta, a na jabłka rabarbar, potem rozwałkowaną drugą połowę ciasta, położyć na wierzch i piec przez kolejne 45 minut. Po 45 minutach ciasto wyjąć na chwilę ponownie i posypać kruszonką.



Sos waniliowy z białej czekolady:

Do rondla wrzuciłam łyżeczkę masła, połamaną tabliczkę białej czekolady, trochę śmietanki (ok 100 ml), laskę wanilii, wszystko rozpuściłam i wymieszałam.



© Magdalena Serafin



powrót

Podobne przepisy

Wysooktanowe pakieciki z ciasta filo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Torcik ziemniaczany z owocami cedru
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.