Mark  Bittman

Opiekany szpik


Przepis z programu Minimalista (odc.37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Opiekany szpik
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8-12 przekrojonych na środku kości szpikowych

wołowych lub cielęcych

długich na 7 cm

(1300 – 1800 g)

1 filiżanka grubo posiekanej natki pietruszki

2 szalotki

pokrojone na cienkie plasterki

2 łyżeczki kaparów

półtorej łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 łyżeczki świeżego soku z cytryny

gruba sól do smaku

co najmniej 4 centymetrowe kawałki chleba ze skórką

zrumienione

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w żaroodpornym naczyniu ułożyć kości przeciętą częścią do góry. Piec aż szpik będzie miękki i zacznie oddzielać się od kości, ok. 15 minut (wyjąć z piekarnika zanim szpik zacznie wypływać z kości). W międzyczasie wymieszać natkę, cebulę i kapary w małej misce. Kiedy kości będą prawie gotowe, ubić oliwę z sokiem z cytryny i spryskać dressingiem mieszankę. Ułożyć na talerzu sałatkę z natki, sól i tosty. Przed podaniem wyjąć szpik łyżeczką, posmarować tosty, posolić i udekorować sałatką z natki.

powrót

Podobne przepisy

Masa makowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
Chutney z kolendry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kanapka z kaczką i camambertem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Ciasto na naleśniki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.