Mark  Bittman

Opiekany szpik


Przepis z programu Minimalista (odc.37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Opiekany szpik
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8-12 przekrojonych na środku kości szpikowych

wołowych lub cielęcych

długich na 7 cm

(1300 – 1800 g)

1 filiżanka grubo posiekanej natki pietruszki

2 szalotki

pokrojone na cienkie plasterki

2 łyżeczki kaparów

półtorej łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 łyżeczki świeżego soku z cytryny

gruba sól do smaku

co najmniej 4 centymetrowe kawałki chleba ze skórką

zrumienione

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w żaroodpornym naczyniu ułożyć kości przeciętą częścią do góry. Piec aż szpik będzie miękki i zacznie oddzielać się od kości, ok. 15 minut (wyjąć z piekarnika zanim szpik zacznie wypływać z kości). W międzyczasie wymieszać natkę, cebulę i kapary w małej misce. Kiedy kości będą prawie gotowe, ubić oliwę z sokiem z cytryny i spryskać dressingiem mieszankę. Ułożyć na talerzu sałatkę z natki, sól i tosty. Przed podaniem wyjąć szpik łyżeczką, posmarować tosty, posolić i udekorować sałatką z natki.

powrót

Podobne przepisy

Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Kanapka z kaczką i camambertem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Nadzienie grzybowo-orzechowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Naleśniki z sosem z orzechów laskowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Crespelle
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Puree pikantne
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.