Opiekany filet z wiejskiego kurczaka z pieczoną marchewką, pęczakiem duszonym z pietruszką, mus z korzenia pietruszki

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Opiekany filet z wiejskiego kurczaka z pieczoną marchewką, pęczakiem duszonym z pietruszką, mus z korzenia pietruszki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

filet z kurczaka - 130 g

kasza pęczak - 60 g(suchej)

marchewka młoda – 3 szt.

pietruszka korzeń - 1 szt.

kozi twarożek (najlepiej od zaprzyjaźnionego gospodarza)- 40 g

masło – 50 g

bulion drobiowy – 250 ml

cytryna – 1 szt.

olej rydzowy – 30 ml

tymianek świeży

sól, pieprz, cukier





Przygotowanie:

Marchewkę i połowę pietruszki obrać i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni Celsjusza przez około 20 min. Filet z kurczaka obsoterować na suchej patelni i odstawić na kilka minut. Ugotować pęczak w bulionie. W rondelku rozpuścić masło dodać odrobinę bulionu i dusić w tym pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę. Następnie do pietruszki dodać zest z cytryny i kilka kropel soku. Gdy pietruszka będzie al\'dente dodać ugotowany wcześniej pęczak i chwilkę poddusić po czym dodać gałązkę tymianku i doprawić do smaku. Upieczoną pietruszkę zblendować wraz z kozim twarożkiem, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Pieczoną marchewkę wymieszać ze świeżym tymiankiem, solą, cukrem i olejem rydzowym. Filet z kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 6 - 7 min. Podawać i się zajadać:). Danie to łączy zapomniane niegdyś składniki (pęczak, kozi twarożek, olej rydzowy) w nowatorski i zdrowy sposób.







Patryk Wróblewski

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.