Opiekana dynia ze szpinakiem i zieloną fasolką

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Opiekana dynia ze szpinakiem i zieloną fasolką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy

½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

½ łyżeczki mielonej papryki

800 g dyni

obranej i pokrojonej w kostkę o boku 2 cm

150 g zielonej fasolki

100 g młodego szpinaku

20 zielonych oliwek

wypestkowanych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. W naczyniu połącz oliwę, kmin, paprykę. Dopraw solą, pieprzem i zamieszaj. Dodaj dynię i zamieszaj, by dokładnie pokryła się sosem. Ułóż na blasze i piecz 30 minut lub do czasu, gdy dynia zmięknie i lekko się skarmelizuje. Tymczasem w małym rondlu zagotuj osoloną wodę. Dodaj fasolkę i gotuj 1-2 minuty. Odcedź i zahartuj w naczyniu z wodą i lodem. Połącz składniki na sos. Odcedź i osusz fasolkę. Połącz ze szpinakiem i ułóż na dużych talerzach. Dodaj dynię i oliwki. Skrop dressingiem tuż przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Gołąbki w liściach chrzanu
Jola Słoma
Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Gołąbki
Risotto z podgrzybkami z kaszy pęczak
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z jarmużu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.