Ainsley Harriot

Omułki z grilla a la Cape Malay


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Omułki z grilla a la Cape Malay
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilkanaście omułków

kilka suszonych moreli

pomarańcza

kilka łyżek białego wina

kilkanaście małych kawałeczków masła

kilka lasek cynamonu

kilkucentymetrowy kawałek imbiru

pokrojony w cienkie plasterki

sól morska

pieprz do smaku

listki świeżej kolendry

listki czosnku

 

 

Przygotowanie:


Ułożyć jeden na drugim dwa kwadraty z mocnej folii aluminiowej i podwinšć brzegi tak, by powstały łódeczki. Łódeczki ułożyć na niezbyt gorącym grillu. Do każdej włożyć po kilka omułków, posypać drobno pokrojonymi suszonymi morelami. Wycisnąć sok z pomarańczy i skropić białym, wytrawnym winem. W każdą łódeczkę wetknąć kawałek laski cynamonu i kilka plasterków imbiru. Na wierzchu ułożyć kilka kawałeczków masła. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać listkami kolendry i posiekanymi listkami czosnku. Piec 10-15 minut na średnio gorącym grillu, aż małże się pootwierają. Wyrzucić te, które pozostały zamknięte. Podawać z chlebem, podgrzanym na grillu.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.