Jamie  Oliver

Omlet z ziemniakami i chorizo


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia hiszpańska

Omlet z ziemniakami i chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 niewielkie

zwarte ziemniaki

oskrobane i pokrojone na kawałki

sól morska i świeżo mielony pieprz

6 jajek z wolnego chowu

2 hiszpańskie kiełbaski chorizo po około 60 g każda

pokrojone na centymetrowe plasterki

listki z dwóch gałązek świeżego rozmarynu

2 szalotki

drobno posiekane

sok z jednej cytryny

oliwa extra virgin

listki z pęczka natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Nagrzejcie piekarnik na pełną moc. Ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie, odcedźcie i zostawcie do odparowania. W dużej misce roztrzepcie jajka widelcem, przyprawcie solą i pieprzem. Rozgrzejcie teflonową patelnię o średnicy 20 cm, nadającą się do używania w piekarniku. Włóżcie plasterki chorizo i kawałki ziemniaków. Chorizo zacznie skwierczeć i wytopi się z niego aromatyczny tłuszcz. Po paru minutach, kiedy chorizo i ziemniaki się przysmażą, zdejmijcie je łyżką cedzakową z patelni i odłóżcie na bok. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wsypcie listki rozmarynu. Na gorącym tłuszczu natychmiast usmażą się na chrupko. Wlejcie roztrzepane jajka, włóżcie ziemniaki i chorizo, rozkładając je równo po całej patelni. Włóżcie patelnię do nagrzanego piekarnika i pieczcie do momentu, kiedy omlet będzie złocisty z wierzchu, a delikatnie ścięty wewnątrz. W czasie, kiedy omlet się piecze, do miski włóżcie pokrojone szalotki, dodajcie sól, pieprz i trochę soku z cytryny i polejcie oliwą. Wymieszajcie szalotkę, ściskając ją trochę palcami, by zmiękła. Dodajcie listki pietruszki, wymieszajcie z szalotką. Nałóżcie trochę tej sałatki na kawałki omleta—i smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.