Ricardo Larrivee

Omlet z paprociami i bekonem


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Omlet z paprociami i bekonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki farszu:

225 g młodych paproci (pióropusznika strusiego)

250 g bekonu, pokrojonego w kostkę

½ cebuli, drobno posiekanej

1 łyżka stołowa drobno posiekanego szczypiorku

sól i pieprz



Składniki omletu:

12 lekko roztrzepanych jaj

1 łyżka stołowa śmietany 15%

1 łyżka stołowa drobno posiekanej natki

2 łyżki stołowe masła

4 plastry sera gruyère (dowolnie)

sól i pieprz



Przygotowanie farszu:

Do garnka z osolonym wrzątkiem wrzuć paprocie, gotuj przez 2 minuty. Odcedź, opłucz zimną wodą, odstaw na bok. Na patelni usmaż bekon na złocisty kolor. Odlej tłuszcz. Dorzuć cebulę, smaż, aż zmięknie. Dodaj paprocie i szczypiorek. Smaż przez 1-2 minuty, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.



Przygotowanie omletu:

W misce wymieszaj jaja, śmietanę i natkę. Dopraw solą i pieprzem. Teflonową patelnię o średnicy 20 cm rozgrzej, wrzuć 1 łyżkę masła, roztop. Wlej jedną czwartą masy jajecznej. Smaż na średnim ogniu, rozcinając omlet łopatką, aby szybciej doszedł. Dopraw solą i pieprzem. Gdy brzegi omletu niemal się usmażą, ale środek pozostaje półpłynny, na połowę omletu wyłóż ¼ farszu i plaster sera. Pomagając sobie łopatką przykryj drugą częścią omletu i zsuń na talerz. Powtarzaj tą czynności z 3 omletami.



Rada: Szybciej będzie, jeśli usmażysz po dwa omlety na dwóch patelniach równocześnie.



@ Ricardo Larrivée



powrót

Podobne przepisy

Sushi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kasza manna na mleku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Podsmażane szparagi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
3 rodzaje tartinek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony faszerowany ser z sosem wiśniowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.