David Gaboriaud

Omlet z owczym serem, kanapka z długądojrzewającą szynką i serem Beaufort


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 828

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jajka

1 mały okrągły świeży owczy ser (może być też kozi)

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki plus kilka liści do dekoracji

1 bagietka na zakwasie

50 g miękkiego masła

garść rukoli

1 podłużna słodka zielona papryka pokrojona w cienkie paski

6 plastrów szynki długodojrzewającej

6 plasterków sera Beaufort (może być też Comte)

sól

pieprz

oliwa z oliwek

masło do smażenia

 

Przygotowanie:

Kanapki – przekrój bagietkę wzdłuż, a następnie na pół. Wymieszaj miękkie masło z natką i posmaruj nim każdą ćwiartkę bagietki. Ułóż warstwowo szynkę i ser, dodaj paprykę i rukolę. Dopraw solą, polej odrobiną oliwy. Odstaw.
Omlet – ubij jajka w miseczce i dopraw solą. Na rozgrzanej patelni podsmażaj na maśle jajka przez 45 sekund, następnie dodaj kawałki sera owczego i za pomocą szpatułki zawiń delikatnie omlet na pół. Usmażony omlet wyłóż na talerz, posyp natką i serwuj z kanapką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.