Jose Andres

Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką


Przepis z programu Jose Andres prosto z Hiszpanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag suchej białej fasoli

główka obranego czosnku przekrojona poziomo

1 liść laurowy

5 łyżek hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

pół filiżanki drobno posiekanej dymki (tylko zielonych części)

8 sporych jaj

łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

sól morska do smaku

 

 

Przygotowanie:


W przeddzień wsypujemy fasolę do miski i zalewamy wodą. Niech się namoczy przez noc w temperaturze pokojowej. Nazajutrz odsączamy i płuczemy. Przekładamy do garnka, dodajemy półtora litra wody, czosnek, liść laurowy i dwie łyżki oliwy. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, aż zmięknie fasola. Odcedzamy ją, usuwamy czosnek i liść laurowy, odstawiamy. Rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni na średnim ogniu. Z połowy fasoli układamy na patelni jedną warstwę i smażymy, aż się zrumieni z jednej strony, około trzech minut. Dodajemy połowę dymki i smażymy około minuty. Odstawiamy fasolę i trzymamy w cieple. Powtarzamy czynności z drugą połową fasoli i dymki, w razie potrzeby dodając łyżkę oliwy. Całość odstawiamy i trzymamy w cieple. Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy pół łyżki oliwy. W misce rozkłócamy lekko jajka i ¼ wlewamy na patelnię. Podważamy brzegi łopatką, żeby omlet nie przywarł. Rozkładamy ¼ fasoli na jajkach i smażymy, aż się lekko zetną. Pośrodku omlet powinien pozostać rzadki. Zsuwamy go na ciepły talerz, przybieramy natką pietruszki i solimy do smaku. Tak samo postępujemy z resztą jaj i fasoli, w razie potrzeby dodając oliwy (tak, żeby otrzymać cztery omlety).

powrót

Podobne przepisy

Grzanki z kremem serowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone szparagi, marchewki i młode ziemniaki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciabatta razowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Pęczki sałaty z szynką
Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chipsy z topinambura
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Bułka z farszem na przekąskę
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.