Jose Andres

Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką


Przepis z programu Jose Andres prosto z Hiszpanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag suchej białej fasoli

główka obranego czosnku przekrojona poziomo

1 liść laurowy

5 łyżek hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

pół filiżanki drobno posiekanej dymki (tylko zielonych części)

8 sporych jaj

łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

sól morska do smaku

 

 

Przygotowanie:


W przeddzień wsypujemy fasolę do miski i zalewamy wodą. Niech się namoczy przez noc w temperaturze pokojowej. Nazajutrz odsączamy i płuczemy. Przekładamy do garnka, dodajemy półtora litra wody, czosnek, liść laurowy i dwie łyżki oliwy. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, aż zmięknie fasola. Odcedzamy ją, usuwamy czosnek i liść laurowy, odstawiamy. Rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni na średnim ogniu. Z połowy fasoli układamy na patelni jedną warstwę i smażymy, aż się zrumieni z jednej strony, około trzech minut. Dodajemy połowę dymki i smażymy około minuty. Odstawiamy fasolę i trzymamy w cieple. Powtarzamy czynności z drugą połową fasoli i dymki, w razie potrzeby dodając łyżkę oliwy. Całość odstawiamy i trzymamy w cieple. Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy pół łyżki oliwy. W misce rozkłócamy lekko jajka i ¼ wlewamy na patelnię. Podważamy brzegi łopatką, żeby omlet nie przywarł. Rozkładamy ¼ fasoli na jajkach i smażymy, aż się lekko zetną. Pośrodku omlet powinien pozostać rzadki. Zsuwamy go na ciepły talerz, przybieramy natką pietruszki i solimy do smaku. Tak samo postępujemy z resztą jaj i fasoli, w razie potrzeby dodając oliwy (tak, żeby otrzymać cztery omlety).

powrót

Podobne przepisy

(odc.10)cykoria z patelni
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Omlet biszkoptowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.