Jan i Jakub   Kuroniowie

Omlet Sissi lub cesarski Kaiserschmarrn


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

odsłon: 13039

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jaja plus szczypta soli

3 płaskie łyżki mąki

40 g masła

pół łyżeczki cynamonu

1-2 łyżki cukru do karmelizowania

ew. garść rodzynek

2 łyżki płatków migdałowych do posypania

 

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy rozmieszane żółtka. Całość masy delikatnie mieszamy jednocześnie powoli wsypując mąkę. Jeśli dodajemy rodzynki - wsypujemy je do ciasta razem z mąką. Na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy masło. Wlewamy ciasto i smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód jest przypieczony, łopatką dzielimy omlet na małe kawałki. Posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.

powrót

Podobne przepisy

Sushi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Ptysie wytrawne
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Nachos z domową salsą
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.