Grzegorz  Łapanowski

Omlet makaronowy z grzybowym sosem


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 5197

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie makaronu razowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g kurek

6 pieczarek

2 jaja

4 plastry długodojrzewającej szynki

80 g sera pleśniowego

małe opakowanie śmietany 18%

½ kieliszka białego wina

½ pęczka szczypiorku

garść rukoli

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Cebulę i czosnek siekamy i smażymy na maśle z przesiekanymi grzybami i szynką. Dodajemy wino, ser, śmietanę, a na koniec przesiekaną rukolę. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Makaron dokładnie cedzimy – musi być suchy. Jaja rozmącamy i dodajemy do nich przesiany szczypior. Na patelni układamy warstwę makaronu i polewamy niezbyt obficie jajem. Kiedy się zetnie, ściągamy placek makaronowy z patelni do środka wlewamy sos i rolujemy. Tniemy rolkę na pół, przekładamy na talerz. Skrapiamy oliwą i gotowe.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem putanesca
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguini al olio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#wygrys

21.07.2011 13:43


CYTUJ

przepis niezły, ale prowadzący zupełnie bez charyzmy

dorcia24

postów: 1

09.01.2011 15:18

CYTUJ

to musi być pyszne

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.