Agnieszka Kręglicka

Omlet - cesarskie okruszki


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

Omlet - cesarskie okruszki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 żółtka

4 białka (w temperaturze pokojowej)

4 łyżki mąki

1/2 szklanki mleka

łyżeczka cukru

2 łyżki rodzynek

mocny aromatyczny rum, najlepiej austriacki Stroh

3 łyżki masła

sól

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Rodzynki namocz w rumie (najlepiej poprzedniego dnia). Żółtka zmiksuj z mlekiem, mąką, cukrem i szczyptą soli. Powinno powstać gęste, gładkie ciasto. Białko ubij osobno, na sztywną pianę. Rodzynki osusz, dodaj do ciasta. Delikatnie połącz pianę z białek z ciastem. Na sporej patelni rozpuść masło, wlej masę. Smaż powoli, aż spód będzie złocisty. Przewróć, nie zwracaj uwagi, jeśli omlet się rozerwie. Dwoma widelcami porwij go na mniejsze kawałki i dosmaż. Podawaj gorący, posypany cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Krokiety z pieczarkami, boczkiem i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Karczochy z prosciutto
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Przekąska z suszonych pomidorów
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#Spookie cookie

02.11.2011 15:40


makolągwy

CYTUJ

Est ist ein kaiserschmarren.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.