Marieta  Marecka

Omlet biszkoptowy babci Alinki


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

odsłon: 33778

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 3
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 duże jajko

1 łyżka mąki pszennej

szczypta proszku do pieczenia

szczypta soli

ew. 1 łyżka mleka

ew. ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej (babcia Alinka nie dodaje)

1 płaska łyżka masła (najlepiej klarowanego)

Przygotowanie:

Żółtko oddzielamy od białka. Możemy to zrobić na różne sposoby, np. przelewając między rozbitymi skorupkami, wylewając jajo na dłoń i przepuszczając białko między palcami zachowując żółtko w dłoni. Żółtko wlewamy do miseczki, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy razem. Dodajemy mąkę pszenną, sól i proszek i dokładnie ucieramy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęste podlewamy odrobiną mleka. Białko ubijamy na sztywno, w trakcie dosypując mąkę ziemniaczaną, która usztywni nam ubite białko. Na patelni rozgrzewamy masło. Delikatnie przekładamy białko do masy z żółtka. Najpierw jedną łyżkę i rozrzedzamy masę, później już delikatnie resztę. Od razu smażymy zgrabny placek do zezłocenia. Podajemy najlepiej na podgrzanych talerzach posypany cukrem pudrem i owocami.

powrót

Podobne przepisy

Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Bliny z kawiorem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Tosty z anchois
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciabatta razowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Angelica

postów: 5

07.03.2017 15:17

CYTUJ

Świetny ten omlet. Szybki i pyszny. Dla dzieciaków na śniadanie. Polecam. A maki użyłam białej orkiszowej.

ankaszym

postów: 80

19.09.2016 11:37

CYTUJ

a jaką mąkę najlepiej? Dostałam na spróbowanie ostatnio mąkę ekologiczną z Polskich Młynów, nada się?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.