Omlet Arnold Bennett

Omlet Arnold Bennett
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 100 g filetu z wędzonego łupacza ze skórą
  • 100 ml mleka
  • 2 świeże liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • mały pęczek szczypiorku
  • drobno posiekanego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 50 g parmezanu
  • drobno startego
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • 3 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
  • niesolone masło
  • oliwa extra vergine
  • mała garść rukwi wodnej
  • umytej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200oC. Ułóż filet z łupacza w żaroodpornym naczyniu i zalej niewielką ilością mleka (płyn nie musi zakrywać ryby). Dodaj liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Zwilż arkusz pergaminu i przykryj nim rybę, wsuwając brzegi papieru do wnętrza naczynia. Wstaw do piekarnika i gotuj około 10 minut. W tym czasie zmieszaj śmietanę ze szczypiorkiem, startą skórką cytrynową, parmezanem oraz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię i roztrzep widelcem jajka. Wyjmij rybę z piekarnika, by ją nieco ostudzić, ale piekarnik pozostaw rozgrzany, żeby zapiec omlet. Roztop masło na patelni i wlej jajka. Wzrusz powierzchnię omletu, delikatnie mieszając jajka widelcem. Rozdrobnij rybę, usuwając wszelkie ości. Gdy jajka będą jeszcze półpłynne, włóż na patelnię śmietanę z dodatkami, rozłóż równomiernie kawałki łupacza i wstaw patelnię do piekarnika na 5 minut, żeby omlet zrobił się puszysty. W tym czasie dopraw rukiew oliwą i sokiem z cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA