Tomasz Jakubiak

Okoń w octowej galarecie z pieczonym ziemniakiem w „mundurku”


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne

odsłon: 4391

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

bulion rybny:

4-5 głów ryb, najlepiej jak najbardziej tłustych

marchewka

pietruszka z nacią

por

liść laurowy

ziele angielskie

około 1,5 litra wody

galareta:

bulion rybny

ocet spirytusowy w proporcji: na 7 porcji wody 3 porcje octu

1 kg filetów z okonia

marchewka

listki natki pietruszki

pieczony ziemniak:

duży ziemniak

sól gruboziarnista

mąka

Przygotowanie:

Przygotuj bulion warzywny. Gdy bulion warzywny będzie esencjonalny i mocny w smaku dodaj do niego głowy ryb. Bulion gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Z gotowego bulionu wyciągnijj warzywa i ryby. Wyfiltrowane okonki wrzuć na kilka minut do wywaru i wyciągnij. Bulion przelej przez ściereczkę do miski. Dodaj ocet. Na dnie naczynia ułóż okonki, marchewkę i liście natki pietruszki. Wszystko zalej octową galaretą i wstaw do lodówki, aż stężeje.
Ziemniaka posmaruj oliwą i obtocz w mieszance soli i mąki. Piecz go przez godzinę w 200 stopniach. Sól z mąką ma się spalić.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryba po balijsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Barszcz wigilijny z uszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Wędzony łupacz w sosie maślano-szczypiorkowym na szpinaku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.