Tomasz Jakubiak

Okoń w octowej galarecie z pieczonym ziemniakiem w „mundurku”


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne

odsłon: 4600

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

bulion rybny:

4-5 głów ryb, najlepiej jak najbardziej tłustych

marchewka

pietruszka z nacią

por

liść laurowy

ziele angielskie

około 1,5 litra wody

galareta:

bulion rybny

ocet spirytusowy w proporcji: na 7 porcji wody 3 porcje octu

1 kg filetów z okonia

marchewka

listki natki pietruszki

pieczony ziemniak:

duży ziemniak

sól gruboziarnista

mąka

Przygotowanie:

Przygotuj bulion warzywny. Gdy bulion warzywny będzie esencjonalny i mocny w smaku dodaj do niego głowy ryb. Bulion gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Z gotowego bulionu wyciągnijj warzywa i ryby. Wyfiltrowane okonki wrzuć na kilka minut do wywaru i wyciągnij. Bulion przelej przez ściereczkę do miski. Dodaj ocet. Na dnie naczynia ułóż okonki, marchewkę i liście natki pietruszki. Wszystko zalej octową galaretą i wstaw do lodówki, aż stężeje.
Ziemniaka posmaruj oliwą i obtocz w mieszance soli i mąki. Piecz go przez godzinę w 200 stopniach. Sól z mąką ma się spalić.

powrót

Podobne przepisy

Halibut na parze w sosie pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Śliwki w czekoladzie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Łosoś marynowany w balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.