James  Martin

Okoń morski pieczony w soli


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Okoń morski pieczony w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg gruboziarnistej soli morskiej

garść posiekanego rozmarynu

garść posiekanego tymianku

skórka starta z 2 cytryn

2 cytryny pokrojone w plastry

2 białka

1 duży okoń morski ważący ok. 1kg

wypatroszony

ósemki cytryny (do podania)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wsyp sól do dużej miski. Dodaj zioła i skórkę z cytryny. Ubij białka na pianę z taką samą ilością zimnej wody. Dodaj tyle piany do soli, żeby pokryła wszystkie kryształki soli. Masa nie może być zbyt rzadka. Do środka ryby włóż plastry cytryn. Na dno głębokiej brytfanny nałóż grubą warstwę masy solnej. Ułóż na niej rybę i przykryj resztą masy. Uklep, żeby ryba była dobrze przykryta masą. Piecz przez 45 minut. Wyjmij z piekarnika, podważ nożem skorupę i odsłoń rybę. Podawaj z ósemkami cytryny. Jeśli zostanie trochę ryby, można ją podać następnego dnia na zimno z sałatą nicejską.

powrót

Podobne przepisy

Filety z dorsza w cieście piwnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażony okoń morski z sosem z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gurami smażony w całości
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorsz zapiekany pod bekonowo - musztardowym chrustem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.