Okoń duszony w winie

Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

Okoń duszony w winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 filety z okonia (można zastąpić inną rybą)

1 szalotka

2 ząbki czosnku

1 pomidor

½ szkl. białego wina

100 g czerwonej soczewicy

½ l bulionu

garść liści szpinaku

50 g wyłuskanego bobu

1 cytryna

oliwa z oliwek

50 g sera koziego

 

Przygotowanie:

Rybę zamarynować w oliwie z oliwek, soku z cytryny, soli, pieprzu i następnie smażyć od strony skóry, którą trzeba delikatnie naciąć, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, pokrojonego pomidora bez skóry i białe wino. Dusić aż ryba będzie gotowa. Soczewicę krótko podsmażyć na oliwie, następnie zalać bulionem w stosunku 1:1 i gotować aż będzie miękka. Szpinak podsmażyć, dodać bób, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i na końcu dodać pokrojony w małe kawałki ser kozi. Trzymać na patelni aż ser zacznie się delikatnie rozpuszczać. Na talerzu podać soczewicę, nałożyć rybę z powstałym sosem i przykryć szpinakiem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z owocami morza
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Dania na karnawał i imprezę
Dorsz w sosie maślanym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Rosti ziemniaczane z rybą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.