Tomasz Jakubiak

Ogórkowo-pomidorowy chłodnik z kozimi łezkami i smażonymi liśćmi botwiny


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 5756

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 ogórków gruntowych

4 pomidory malinowe

1 l koziej maślanki

1 ząbek czosnek

sok z jednej cytryny

łyżeczka kminku rzymskiego

szczypior

1 cebula dymka

1/2 szklanki długodojrzewającego sera koziego

150 g twarożku koziego

kilka listków świeżej mięty

sól

pieprz

liście i łodygi z jednej botwiny

1 łyżka masła

 

Przygotowanie:

Ogórki pokrój w drobną kostkę, przerzuć do miski i posól. Po kilku minutach odlej z nich wodę.
Pomidory pokrój w ósemki i obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj sok z cytryny oraz starty czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Dolej teraz maślankę i wstaw do lodówki. Przygotuj dodatki.
Ser zetrzyj na grubych okach. Ser rozsyp w nieregularne kształty na suchej patelni i delikatnie podgrzewaj, żeby się rozpuścił. Roztopiony ser przełóż na deskę i poczekaj, aż wystygnie.
Liście botwiny umyj, wysusz, porwij i usmaż na maśle. Dopraw solą.
Twarożek wymieszaj z posiekaną miętą, solą i pieprzem. Uformuj za pomocą dwóch łyżek łezki, które podawaj wraz z zimnym chłodnikiem.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z orlicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kopytka z kurkami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekany omlet z brokułami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Teryna owocowa z serem pleśniowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.