Ogórkowe polędwiczki - Bartosz Adamek

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 5014

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3-4 polędwiczki wieprzowe

2 ogórki

4-5 dużych ziemniaków

ok. 150 g sera Blue Stilton

pęczek koperku

sos tabasco

masło (do zagęszczenia sosu)

Przygotowanie:

Wybieram 4-5 ziemniaki (duże) mniej więcej tej samej wielkości. Ziemniaki myję używając szczotki pod bieżącą wodą. Wstawiam je (w całości) do osolonej, zimnej wody i gotuję. Gdy są ugotowane odstawiam do wystygnięcia. Oczyszczam polędwiczki z błon. Kroję na plastry (ok. 0,5 cm). Można lekko rozbić. Doprawiam solą i dużą ilością pieprzu. Dodaję trochę sosu tabasco. Smażę polędwiczki przez chwilę z obu stron. Chcę, aby pory zamknęły się pod wpływem temperatury. Obieram ogórka ze skórki. Kroję na grube plastry (ok. 0,5 cm). W żaroodpornym naczyniu układam polędwiczki, a na nie ogórki. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 40 min. Kroję ziemniaki (ze skórką) na grube talarki. Układam je jeden na drugim na blasze. Dzielę je na cztery porcje. Na górę ziemniaków układam ser. Na ok. 20 min przed końcem pieczenia polędwiczek z ogórkami wstawiam ziemniaki do piekarnika. Po upływie 40 min sprawdzam polędwiczki i ogórki. Jeśli są już gotowe to odcedzam powstały sos. Przelewam go na patelnię. Dodaję masło i posiekany koperek (ilość wg. uznania).
Redukuję sos. Serwuję potrawę. Na talerzu układam na przemian polędwiczkę i ogórka. Obok układam porcję zapieczonych ziemniaków z serem. Polędwiczki i ogórki polewam sosem.

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki jagnięce pieczone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kapłon smażony na słodko
Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczę w sosie estragonowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczona golonka miodowo-piwna
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieprzowina po andaluzyjsku
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Czulent
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia żydowska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.