Ogórkowe polędwiczki - Bartosz Adamek

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 4827

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3-4 polędwiczki wieprzowe

2 ogórki

4-5 dużych ziemniaków

ok. 150 g sera Blue Stilton

pęczek koperku

sos tabasco

masło (do zagęszczenia sosu)

Przygotowanie:

Wybieram 4-5 ziemniaki (duże) mniej więcej tej samej wielkości. Ziemniaki myję używając szczotki pod bieżącą wodą. Wstawiam je (w całości) do osolonej, zimnej wody i gotuję. Gdy są ugotowane odstawiam do wystygnięcia. Oczyszczam polędwiczki z błon. Kroję na plastry (ok. 0,5 cm). Można lekko rozbić. Doprawiam solą i dużą ilością pieprzu. Dodaję trochę sosu tabasco. Smażę polędwiczki przez chwilę z obu stron. Chcę, aby pory zamknęły się pod wpływem temperatury. Obieram ogórka ze skórki. Kroję na grube plastry (ok. 0,5 cm). W żaroodpornym naczyniu układam polędwiczki, a na nie ogórki. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 40 min. Kroję ziemniaki (ze skórką) na grube talarki. Układam je jeden na drugim na blasze. Dzielę je na cztery porcje. Na górę ziemniaków układam ser. Na ok. 20 min przed końcem pieczenia polędwiczek z ogórkami wstawiam ziemniaki do piekarnika. Po upływie 40 min sprawdzam polędwiczki i ogórki. Jeśli są już gotowe to odcedzam powstały sos. Przelewam go na patelnię. Dodaję masło i posiekany koperek (ilość wg. uznania).
Redukuję sos. Serwuję potrawę. Na talerzu układam na przemian polędwiczkę i ogórka. Obok układam porcję zapieczonych ziemniaków z serem. Polędwiczki i ogórki polewam sosem.

powrót

Podobne przepisy

Rumuńskie gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Kurczak satay
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.