Annabel  Langbein

Ogórki w occie


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Ogórki w occie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kilogram małych ogórków

2 łyżeczki nasiona selera

2 łyżeczki nasion gorczycy

4 szklanki białego octu

2 szklanki cukru

2 łyżki soli

Przygotowanie:

W przypadku większych ogórków należy przekroić je na pół a potem wzdłuż i usunąć pestki. Małe ogórki libańskie kroimy na pół. Małe odmiany zostawiamy w całości. Układamy je w dużym garnku, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aż woda zupełnie wystygnie. Odcedzamy i powtarzamy jeszcze dwukrotnie – w ten sposób usuwamy goryczkę i częściowo je gotujemy, więc później się nie zepsują. Ostudzone ogórki odcedzamy dokładnie i układamy w 1 lub 2 wysterylizowanych słoikach. Dodajemy nasiona selera i gorczycy.

Podgrzewamy ocet z cukrem i solą, mieszamy, aż wszystko się rozpuści i gotujemy 2 minuty. Zalewamy ogórki, aż do przelania. Wycieramy brzegi i zakręcamy wysterylizowanymi zakrętkami. Odstawiamy do chłodnej spiżarni na 3-4 tygodnie. Ogórki mogą się skurczyć, ale wrócą do swojego kształtu i będzie je można jeść przez wiele miesięcy. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka malinowa z kokosem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Śliwki w occie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w syropie waniliowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Marynowane grzyby
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marmolada z cebuli i imbiru
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Papryka faszerowana fetą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.