Ogórki małosolne

Ogórki małosolne
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 4 liście winorośli
  • 4 liście dębu
  • główka czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 3 łodygi kopru włoskiego
  • kilkanaście ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 kopiaste łyżki soli włodawskiej niejodowanej
  • 3 litry wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wodę zagotować, wsypać sol i odstawić. Dokładnie wyszorować ogórki. Do kamionkowego 5 litrowego garnka włożyć na dno połowę liści i kopru z łodygami. Przekroić główkę czosnku na pół wzdłuż równika, obrać chrzan i pokroić go na kawałeczki. Wrzucić do garnka ogórki, czosnek i chrzan. Wsypać pieprz i ziele angielskie. Zalać lekko przestudzoną solanką. Docisnąć resztą liści i kopru. Przycisnąć talerzykiem i wygotowanym kamieniem. Garnek trzymać w chłodzie. Po 5 dniach ogórki są gotowe do spożycia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA