Maryla Musidłowska

Ogórki małosolne


Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 12335

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg małych ogórków gruntowych

4 liście winorośli

4 liście dębu

główka czosnku

kawałek korzenia chrzanu

3 łodygi kopru włoskiego

kilkanaście ziaren pieprzu

5 ziaren ziela angielskiego

2 kopiaste łyżki soli włodawskiej niejodowanej

3 litry wody

 

 

Przygotowanie:


Wodę zagotować, wsypać sol i odstawić. Dokładnie wyszorować ogórki. Do kamionkowego 5 litrowego garnka włożyć na dno połowę liści i kopru z łodygami. Przekroić główkę czosnku na pół wzdłuż równika, obrać chrzan i pokroić go na kawałeczki. Wrzucić do garnka ogórki, czosnek i chrzan. Wsypać pieprz i ziele angielskie. Zalać lekko przestudzoną solanką. Docisnąć resztą liści i kopru. Przycisnąć talerzykiem i wygotowanym kamieniem. Garnek trzymać w chłodzie. Po 5 dniach ogórki są gotowe do spożycia.

powrót

Podobne przepisy

Złoty dżem
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Pomarańcze w syropie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kiszone cytryny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Powidła śliwkowe
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

maargot

postów: 3

10.02.2013 04:32

CYTUJ

Moje małosolne są już po trzech dniach - po prostu zalewam gorącą wodą, dodaję łyżkę miodu i dodaję trochę cząbru

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.