Tomasz Jakubiak

Ogony wieprzowe duszone z młodymi cebulkami z puree z cieciorki


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 8916

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

,5 kg ogonów wieprzowych

6 długich szalotek

2 duże dojrzałe pomidory

garść ząbków czosnku

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

100 ml octu winnego

3 papryki Chipotle wraz z zalewą

1 szklanka wody

1 łyżka oleju rzepakowego

400 gr namoczonej cieciorki

5 plastrów cytryny

1 liść laurowy

sól i pieprz

2 płaskie łyżki garam masali

4 łyżki oliwy truflowej

2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Ogony pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i odstaw. Cebulę i czosnek obierz. Pomidory pokrój w sporą kostkę. Ogony przysmaż w garnku, a następnie wyciągnij. Do garnka wrzuć cebulę oraz czosnek, a gdy się zrumieni, dodaj pomidory. Dopraw solą, pieprzem i dodaj ponownie ogony. Dodaj sosu sojowego, octu, papryczki chipotle i wodę. Przykryj garnek i duś na małym ogniu, aż będą miękkie. Cieciorkę gotuj z plastrami cytryny i liściem laurowym przez 10-15 minut. Do ugotowanej cieciorki dodaj garam masalę, oliwę i masło. Zblenderuj. Dopraw solą i pieprzem. Ogony podawaj z puree.

powrót

skomentuj przepis

marciu11

postów: 4

28.08.2013 15:53

CYTUJ

Jak słyszę w kuchni "Cieciorka" to mnie skręca...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.