Si King

Ogony rakowe pieczone na soli kamiennej z anyżem gwiazdkowym z dodatkiem masła cytrynowego


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Ogony rakowe pieczone na soli kamiennej z anyżem gwiazdkowym z dodatkiem masła cytrynowego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 dużych raków

2 kg gruboziarnistej soli kamiennej

20 gwiazdek anyżu

2 łyżki nasion kolendry

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (lub rozgrzać grilla albo rozpalić ognisko, jak Kudłacze). Do żeliwnego garnka wsypać sól, na wysokość co najmniej 5 cm. Wymieszać sól z gwiazdkami anyżu i kolendrą. Umieścić garnek w piekarniku (lub na ogniu) i zostawić, aż sól się rozgrzeje, a anyż i kolendra zaczną dymić. Na soli ułożyć raki i piec pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie przygotować masło cytrynowe. Stopić masło w rondelku, dodać skórkę i sok z cytryny oraz gałązkę tymianku cytrynowego. Odstawić, by masło przeszło aromatami (przez kilka minut). Jeśli jest zbyt kwaśne, dodać trochę cukru. Kiedy raki się upieką, wyjąć garnek z piekarnika; podawać raki w garnku z masłem w osobnym naczyniu. Na talerzu odrywać ogony z raków i zjadać, maczając w maśle cytrynowym.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki po kanaryjsku w sosie mojo
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.