Ainsley Harriot

Ognista salsa


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Ognista salsa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilka świeżych papryczek chili

1 mała posiekana cebula

2 posiekane dymki (zielona część)

1 posiekany strączek zielonego chili

2-3 dojrzałe pomidory

bez skórki i bez pestek

pokrojone w drobną kosteczkę

sól i pieprz do smaku

łyżka octu z sherry (lub octu z czerwonego wina albo sok z cytryny czy limonki)

2-3 łyżki oliwy

 

 

Przygotowanie:


Czerwone papryczki chili opiec na grillu, tak, by na skórce pojawiły się pęcherze. Włożyć do torebki foliowej, zakręcić, tak, by w środku została poduszka powietrzna, a gdy papryczka się zaparzy, ściągnąć skórkę. Przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, posiekać. Wymieszać z pomidorami, cebulą, dymką i zielonym chili. Dodać ocet i oliwę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sos z nerkowców i tajskiej bazylii
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajwańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.