Ainsley Harriot

Ognista salsa


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Ognista salsa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilka świeżych papryczek chili

1 mała posiekana cebula

2 posiekane dymki (zielona część)

1 posiekany strączek zielonego chili

2-3 dojrzałe pomidory

bez skórki i bez pestek

pokrojone w drobną kosteczkę

sól i pieprz do smaku

łyżka octu z sherry (lub octu z czerwonego wina albo sok z cytryny czy limonki)

2-3 łyżki oliwy

 

 

Przygotowanie:


Czerwone papryczki chili opiec na grillu, tak, by na skórce pojawiły się pęcherze. Włożyć do torebki foliowej, zakręcić, tak, by w środku została poduszka powietrzna, a gdy papryczka się zaparzy, ściągnąć skórkę. Przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, posiekać. Wymieszać z pomidorami, cebulą, dymką i zielonym chili. Dodać ocet i oliwę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Majonez
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos majonezowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dip z bakłażana
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.