Paul Merret

Odsmażane pieczone ziemniaki


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Odsmażane pieczone ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 ziemniaki odmiany King Edward albo inne sypkie ziemniaki pozostałe z pieczenia poprzedniego dnia

olej do posmarowania

sól do smaku

3 litry oleju roślinnego do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ułożyć posmarowane olejem surowe ziemniaki w łupinkach na blasze i piec 45 minut do godziny, aż będą miękkie. Wyjąć i zostawić, aby wystygły. Pokroić na części—najpierw na pół, a następnie każdą połówkę na trzy części.
Rozgrzać w rondlu olej do temperatury 175 stopni Celsjusza i smażyć ziemniaki w głębokim tłuszczu przez 3-4 minuty, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podawać z guacamole lub salsą ze świeżych pomidorów albo słodkim sosem chili.

powrót

Podobne przepisy

Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.