Jacques Pépin

(odc.26)truskawki z kruszonymi ciasteczkami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.26)truskawki z kruszonymi ciasteczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ szklanki dojrzałych truskawek

¼ szklanki dżemu (malinowego

porzeczkowego lub truskawkowego)

4 kruche ciasteczka

⅓ szklanki kwaśnej śmietany plus do podania

4 gałązki świeżej mięty lub bazylii

 

 

Przygotowanie:


Odkroić wierzchołek i koniuszek truskawek. (Powinno się z tych kawałków uzyskać około 1 ¼ szklanki.) Środki pokroić na plasterki i odłożyć na bok. Wierzchołki i końcówki przetrzeć razem z dżemem przez młynek do warzyw. Wymieszać z plasterkami owoców. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Przed podaniem włożyć ciasteczka do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem na grube kawałki. Rozłożyć okruchy do czterech pucharków. Rozłożyć połowę masy owocowej. Kwaśną śmietanę rozmieszać, aby była bardziej płynna. Polać nią owoce. Przykryć pozostałą masą. Przybrać gałązką mięty i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding yorkshire
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

#cKpAaMGClNn

19.04.2012 09:10


CYTUJ

It's much eseair to understand when you put it that way!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.