Jacques Pépin

(odc.26)truskawki z kruszonymi ciasteczkami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.26)truskawki z kruszonymi ciasteczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ szklanki dojrzałych truskawek

¼ szklanki dżemu (malinowego

porzeczkowego lub truskawkowego)

4 kruche ciasteczka

⅓ szklanki kwaśnej śmietany plus do podania

4 gałązki świeżej mięty lub bazylii

 

 

Przygotowanie:


Odkroić wierzchołek i koniuszek truskawek. (Powinno się z tych kawałków uzyskać około 1 ¼ szklanki.) Środki pokroić na plasterki i odłożyć na bok. Wierzchołki i końcówki przetrzeć razem z dżemem przez młynek do warzyw. Wymieszać z plasterkami owoców. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Przed podaniem włożyć ciasteczka do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem na grube kawałki. Rozłożyć okruchy do czterech pucharków. Rozłożyć połowę masy owocowej. Kwaśną śmietanę rozmieszać, aby była bardziej płynna. Polać nią owoce. Przykryć pozostałą masą. Przybrać gałązką mięty i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Ensaimada z morelami i migdałami
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#cKpAaMGClNn

19.04.2012 09:10


CYTUJ

It's much eseair to understand when you put it that way!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.