Jacques Pépin

(odc.24)smażony homar z warzywami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.24)smażony homar z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 homary (najlepiej samice)

½ szklanki wytrawnego białego wina

⅓ szklanki oliwy dobrej jakości

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

około ⅓ szklanki mąki typu Wondra

⅔ szklanki posiekanej dymki

1 ½ łyżki posiekanego czosnku

1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę

2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Czubek noża ustawić na linii biegnącej między oczami a czułkami i przekroić. Homara sprawiać nad dużą miską, aby zebrać wszystkie soki. Wykręcić i wyłamać szczypce. Odkroić część ogonową. Przekroić korpus na pół wzdłuż linii grzbietu. Usunąć żołądek, znajdujący się między oczami. Wyjąć wątrobę oraz ikrę. Dodać do miski z sokami. Usunąć pancerz z korpusu. Wyjąć i wyrzucić płuca. Przekroić odwłok z małymi odnóżami na połowę. Pokroić ogon na cztery plastry. Połamać szczypce i podzielić na 2 części, łamiąc w stawach. (Powinno się uzyskać około 1 szklanki soków z homara.) Dodać do nich wino i odstawić na bok.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.