Jacques Pépin

(odc.23)makaron na lato


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.23)makaron na lato
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów (około 450 g)

1 ½ szklanki pokrojonej w kostkę cukinii (1 cukinia: ok. 180 g)

1 szklanka pokrojonych w kostkę pieczarek

1 łyżeczka soli

¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

⅓ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

180 g makaronu muszelki

1 szklanka świeżo tartego parmezanu

1 ½ szklanki grubo podartych liści bazylii

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać pomidory, cukinię, pieczarki, sól, pieprz i oliwę w dużej misce, która nadaje się do mikrofalówki. Na 20 minut przed czasem podania posiłku, zagotować 2 litry osolonej wody w dużym garnku. Wrzucić muszelki, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, na ostrym ogniu, aż makaron będzie odpowiadał upodobaniom gotującego (ja lubię al dente). Miskę z warzywami lekko podgrzać w mikrofalówce przez 2 minuty. Makaron osączyć i dodać do ciepłych warzyw. Posypać serem i bazylią. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na cztery ogrzane talerze i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Lasagne z pieczonymi warzywami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Amatriciana
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.