Jacques Pépin

(odc.23)lucjan czerwony z pomidorami i śmietaną


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.23)lucjan czerwony z pomidorami i śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki pokrojonej na plasterki czerwonej cebuli

2 łyżeczki oliwy dobrej jakości

⅓ szklanki wody

1 ½ szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów

obranych i bez pestek

4 filety lucjana (po 180 g)

¾ szklanki wytrawnego białego wina

1 łyżeczka soli

½ szklanki tłustej śmietany

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

 

 

Przygotowanie:


Na patelnie wlać wodę i oliwę. Wrzucić cebulę. Smażyć na ostrym ogniu przez 3 minut, aż płyn odparuje, a cebula lekko się zrumieni. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażać przez 1 minutę. Odstawić na bok i wstawić w ciepłe miejsce. Na osobnej dużej patelni ułożyć pojedynczą warstwę z filetów ryby. Wlać wino i dodać ½ łyżeczki soli. Przykryć, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i dusić przez 2 minuty, aż ryba będzie miękka, lecz nie za sucha. (Czas duszenia zależy od grubości filetów.) Przełożyć ryby na talerz i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu z duszenia dodać śmietanę. Gotować na ostrym ogniu przez kilka minut. Po odparowaniu powinno się uzyskać 1 szklankę. Dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz i rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.
Przed podaniem rozłożyć na talerze ciepłą mieszaninę pomidorów i cebuli. Na wierzchu umieścić filet lucjana. Zalać sosem śmietanowym, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.06) dorada z grilla
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Ryby w tempurze z surówką coleslaw
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Jesiotr w borowikach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grillowana makrela z warzywnym wrapem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.