Jacques Pépin

(odc.23)lucjan czerwony z pomidorami i śmietaną


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.23)lucjan czerwony z pomidorami i śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki pokrojonej na plasterki czerwonej cebuli

2 łyżeczki oliwy dobrej jakości

⅓ szklanki wody

1 ½ szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów

obranych i bez pestek

4 filety lucjana (po 180 g)

¾ szklanki wytrawnego białego wina

1 łyżeczka soli

½ szklanki tłustej śmietany

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

 

 

Przygotowanie:


Na patelnie wlać wodę i oliwę. Wrzucić cebulę. Smażyć na ostrym ogniu przez 3 minut, aż płyn odparuje, a cebula lekko się zrumieni. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażać przez 1 minutę. Odstawić na bok i wstawić w ciepłe miejsce. Na osobnej dużej patelni ułożyć pojedynczą warstwę z filetów ryby. Wlać wino i dodać ½ łyżeczki soli. Przykryć, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i dusić przez 2 minuty, aż ryba będzie miękka, lecz nie za sucha. (Czas duszenia zależy od grubości filetów.) Przełożyć ryby na talerz i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu z duszenia dodać śmietanę. Gotować na ostrym ogniu przez kilka minut. Po odparowaniu powinno się uzyskać 1 szklankę. Dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz i rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.
Przed podaniem rozłożyć na talerze ciepłą mieszaninę pomidorów i cebuli. Na wierzchu umieścić filet lucjana. Zalać sosem śmietanowym, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.