Jacques Pépin

(odc.22)pieczone kotlety jagnięce z duszonym szpinakiem


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.22)pieczone kotlety jagnięce z duszonym szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kotlety jagnięce

2 łyżeczki oliwy dobrej jakości

½ łyżeczki papryki w proszku

½ łyżeczki mielonego kminu

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

4 grube (po 5 cm) kotlety jagnięce, okrojone z wszelkiego tłuszczu



Szpinak

3 łyżki oliwy dobrej jakości

2 łyżki czosnku pokrojonego na plasterki

450 g szpinaku, bez grubych łodyg, opłukanego i osuszonego

⅓ szklanki rodzynek - sułtanek

⅓ szklanki pokrojonej w kostkę papryki marynowanej

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu



Przygotowanie kotletów jagnięcych:

Blachę do pieczenia wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej. Wlać oliwę i równomiernie rozprowadzić po całym dnie. Rozgrzać grill. Wymieszać paprykę w proszku, kmin, sól i pieprz. Natrzeć mieszaniną kotlety jagnięce z obu stron. Przycisnąć mięso do naoliwionej blachy, a następnie obrócić na drugą stronę po to, aby pokryć je tłuszczem. Piec w odległości 12,5 cm od źródła ciepła po jednej stronie. Odwrócić kotlety na drugą stronę i piec przez około 3 minuty, aby uzyskać średnio wypieczone mięso. Odłożyć na 4-5 minut.



Przygotowanie szpinaku:

Oliwę rozgrzać na dużej patelni na ostrym ogniu. Wrzucić czosnek i podsmażać przez 15 sekund. Dodać szpinak i przycisnąć do dna gorącej patelni. Szczypcami obracać liście tak, aby je wymieszać z plasterkami czosnku. Wtedy czosnek się nie przypali. Po 1 minucie szpinak zacznie mięknąć.

Dodać rodzynki, marynowaną paprykę, sól i pieprz. Smażyć szpinak, od czasu do czasu obracając, jeszcze przed 2 minuty, aż będzie zupełnie miękki. Podawać z kotletami.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Potrawka wołowa w piwie po trydencku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Razowe naleśniki z królikiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.