Jacques Pépin

(odc.21)pierożki z przegrzebkami i krewetkami na sałacie


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

(odc.21)pierożki z przegrzebkami i krewetkami na sałacie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g obranych krewetek

225 g przegrzebków

⅓ szklanki kwaśnej śmietany

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

24 placki z maki ryżowej (po 7,5 cm średnicy)

 

 

Przygotowanie:


Krewetki pokroić na 2,5 cm kawałki. Przy krojeniu odłożyć na bok ogony. Przegrzebki i ogony krewetek włożyć do malaksera. Miksować 15 sekund. Wlać kwaśną śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Miksować na gładką masę. Przełożyć do miski i połączyć z kawałkami krewetek. Na blacie położyć stosik z 3 placków. Rozwałkować tak, aż będą miały po 10 cm średnicy. (Nie skleją się ze sobą.) Powtórzyć czynność z 12 plackami. Wałkować po 3 sztuki jednocześnie. Pozostałe 12 placków rozłożyć na blacie. Używając łyżki do lodów, rozdzielić między nie farsz z krewetek. Zanurzyć palce w wodzie i zwilżyć krawędzie szerszych placków. Ułożyć wilgotną stroną do góry na plackach z farszem. Przycisnąć mocno tak, aby oba placki się skleiły. Odłożyć na bok. Przed podaniem wkładać po 6 pierożków na patelnię teflonową takiej wielkości, aby nie zachodziły na siebie, ani się nie dotykały. Wlać ¾ szklanki wody oraz 1 łyżkę oleju arachidowego. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Przykryć, zmniejszyć płomień na średni. Gotować przez 3 minuty, aż większość wody wyparuje. Zdjąć pokrywkę i smażyć na średnim ogniu jeszcze przez kilka minut, aż cały płyn wyparuje, a pierożki zaczną się rumienić. Rumienić po 1 ½ minuty z każdej strony. Przełożyć na półmisek. Powtórzyć czynności z pozostałymi 6 pierożkami.

powrót

Podobne przepisy

Argentyńskie pierożki z wołowiną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Pierogi z bobem i ziemniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z ciasta ryżowego
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
Pierogi z tofu gotowane na parze
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.