Jacques Pépin

(odc.20)gotowany kurczak z sosem z tuńczyka


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

(odc.20)gotowany kurczak z sosem z tuńczyka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kurczak

½ szklanki cebuli pokrojonej na plasterki

½ szklanki pokrojonego na plasterki pora

1 szklanka pokrojonych na plasterki pieczarek

½ szklanki pokrojonej w kostkę marchewki

½ szklanki pokrojonego w kostkę selera naciowego

1 łyżeczka soli

¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

5 szklanek wody

4 połówki piersi kurczaka (bez skóry, po 180 g)



Sos tuńczykowy

1 puszka sardeli w oleju (60 g)

1 puszka tuńczyka (najlepiej w oleju) (90 g)

1 duże żółtko jajka

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżka świeżego soku z cytryny

1 łyżka wody

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki sosu tabasco

½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

4 szklanki liści rukoli, umytych i osuszonych

1 łyżka kaparów osączonych z zalewy

1 łyżka posiekanego szczypiorku



Przygotowanie kurczaka

Do dużego garnka (najlepiej ze stali nierdzewnej) wrzucić cebulę, pora, pieczarki, marchewkę i selera. Doprawić solą i pieprzem. Wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień na średni i gotować przez 5 minut. Włożyć piersi kurczaka i gotować, aż bulion zacznie wrzeć. Gotować 15 sekund. Zdjąć garnek z ognia. Przykryć i zostawić mięso w bulionie na 12-15 minut.



Przygotowanie sosu tuńczykowego

Odłożyć 4 sardele do przybrania. Tuńczyka i pozostałe sardele przełożyć do malaksera wraz z olejem z obu puszek. Dodać żółtko, musztardę, sok z cytryny, wodę, sól i tabasco. Miksować kilka sekund. Przy pracującym urządzeniu przez podajnik wlewać cienkim strumieniem oliwę, aż powstanie gładki sos.



Przed podaniem rozłożyć rukolę na osobne cztery talerze. Łyżką cedzakową wyjąć mięso z bulionu. Pokroić w poprzek włókien na 4 plastry. Ułożyć na liściach rukoli. Polać kurczaka sosem tuńczykowym i przybrać po 1 z odłożonych sardeli. Posypać kaparami i szczypiorkiem. Podawać w temperaturze pokojowej. Podgrzać bulion, rozlać do czterech miseczek i podawać z kurczakiem.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w sosie barbecue z papają
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina z woka na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Steki wieprzowe z zielonym groszkiem i pesto z bazylii
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Szaszłyki z kurczaka na herbacianych szpadkach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Karkówka wolno pieczona
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pulled pork – wieprzowina długo pieczona
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.